Nya regler – så här kan tjänstepensionen hjälpa er att locka talangerna

Foto: Daniel Wadenius. Gunilla Svanberg, Compensation & Benefits Consultant, Joakim Bähr, Client Executive och Helena Palmgren, Executive Advisor på Palmgren & Bähr.

De senaste åren har det skett flera förändringar i hur arbetsgivare kan och bör tänka kring tjänstepensionen för sina medarbetare. Rätt använd kan tjänstepensionen nu bli till en stor – och kostnadseffektiv – konkurrensfördel när ni rekryterar eller bygger ert arbetsgivarvarumärke. Så här går det till.

Det är kandidaternas marknad just nu, och företagen hittar på mängder av kreativa (och dyra) sätt att locka talangerna till sig. När Academic Work frågade 7 000 unga karriärister vad som var viktigt när de skulle välja arbetsgivare så hamnade lön och förmåner näst högst upp på listan – före intressanta arbetsuppgifter och just efter trevliga kollegor och en bra arbetsmiljö.

Att locka talangerna med höga löner och diverse förmåner kan dock bli en dyr historia, och är i många fall också en svårvunnen kamp. Det finns dock en förmån där ni kan göra mycket utan att det kostar en krona – tjänstepensionen. Att ta ett grepp om ert tjänstepensionserbjudande kan tvärtom spara er tid, administration och pengar, och samtidigt göra ert erbjudande mot kandidaterna starkare.

Att just nu är rätt tid att se över ert pensionserbjudande har flera orsaker. Den första anledningen är att det efter en regeländring i april förra året öppnats upp helt nya möjligheter att flytta pensionskapitalet. Tjänstepensionen behöver alltså inte längre ligga kvar i omoderna och kostsamma (för både företaget och de framtida pensionärerna) lösningar. Denna utökade flytträtt har också gjort att utbudet på marknaden blivit bättre – med fler aktörer, smartare lösningar och lägre priser.

Enklare administration och digitala lösningar sparar tid, pengar och huvudvärk för dem som ska hantera pensionsförmånen på Sveriges företag. Men viktigast av allt är så klart att lägre omkostnader och bättre produkter kan göra avsevärd skillnad i plånboken för dig och alla dina kollegor.

Många företag ligger dock kvar i en tjänstepensionslösning som lämnar mycket att önska. Det drabbar medarbetarna och det drabbar faktiskt också företagets möjligheter att rekrytera nya medarbetare. Att göra en översyn av er tjänstepensionsförmån är ett enkelt sätt att bli en bättre arbetsgivare.

Vi på Palmgren och Bähr är oberoende pensionsspecialister. Vi hjälper företag och arbetsgivare att optimera sitt tjänstepensionserbjudande – utan att vara förmedlare, anknutna till försäkringsbolag eller vilja sälja en specifik produkt. Ja, vi säljer faktiskt ingenting alls utom vår kunskap. I stället vill vi utbilda svenska företag i hur ni ska tänka kring er tjänstepensionsförmån, vilka faktorer ni ska väga in när ni väljer leverantör, och hur ni kan navigera en marknad i snabb förändring.

Vi erbjuder bland annat en halvdags marknadsutbildning mot företagsledningen och pensionsansvariga. Den här workshopen ger er kunskapen som krävs för att kunna göra pensionsförmånen till ett av de bästa argumenten till varför kandidaterna ska välja just er.

Vill du veta mer? Kontakta oss så berättar vi mer om oss, och hur vi kan hjälpa er till ett bättre tjänstepensionserbjudande.

 

 

Andra har också läst:

Vd-tidningen intervjuar Helena Palmgren om vds pensionslösningar

Så blev Ellevio Sveriges bästa arbetsgivare

Elefanten i rummet stavas kickbacks

Föregående
Föregående

Inbjudan: Varför suckas det över Alectas premierabatter?

Nästa
Nästa

Myndighetens expert om vikten att besluta om överskott i pensionssystemet