17: Hallå Helena Palmgren, fjolårets Bråkigaste Kvinna

17nätverket har tagit vid efter affärsmagasinet Passion for business som tidigare har delat ut priset till kvinnor som på något sätt bryter mark inom näringsliv, företagande, politik och ledarskap. Priset delas årligen ut på 17nätverkets gala den 10:e december och i år gick titeln till Indra Sharma som lyfter vikten av entreprenörskap och mångfald inom tech-branschen med både ord och handling. Vid Indras sida stod de strålande finalisterna Binette Seck och Anna Pensar. I samband med galan intervjuades även fjolårets vinnare, Helena Palmgren.

Hallå Helena Palmgren! Du vann utmärkelsen #ÅretsBråkigasteKvinna förra året, hur har året som ÅretsBråkigasteKvinna varit för dig?

- Tack, det har varit ett händelserikt år. Utmärkelsen har gett mig många positiva möjligheter. Jag känner mig ödmjukt stolt och glad över att det arbete jag och mina medarbetare har gjort de senaste 20 åren har uppmärksammats på detta sätt.

Har utmärkelsen och titeln hjälpt dig under året?

- Definitivt, på många sätt. I en affärsmässig dimension har titeln öppnat upp nya dörrar, dels via 17nätverket och Dagens Industris exponering, dels löpande under året i intervjusammanhang och på scener där just ”bråkigheten” bidragit till ett ökat intresse och utrymme för större förståelse för den sakfråga - den fria flytträtten av pension - som jag har ”bråkat om”. Efter 20 år är man rätt trött på sig själv och sina argument. Att få en sån här utmärkelse påminde mig personligen om att förändring tar tid och den fantastiska responsen som följde stärker mig att fortsätta.

Har du tips för de nominerade?

- Ta vara på året. Våga använd titeln för att komma ut med ditt budskap. Tvekar du, känn dig stärkt i att andra har uppmärksammat dig för att du har bidragit till att göra skillnad. 17nätverket utgör en fantastisk kraft och erbjuder dig ovärderlig support och utbyte.

Vill du dela med dig om tips, tänker utmaningar?  

- Utmaningar finns alltid – och inte minst om du bygger något helt nytt eller driver förändring. Jag har för min egen del alltid försökt att vara väl förberedd och insatt i sakfrågan. Vidare anser jag att det är av största vikt att vara lyhörd för eventuella motargument samt ”testa” varje ny idé, förslag och finding med ett långsiktigt konsekvenstänk för kund, bransch och lagstiftare. Följ upp varje med- eller motgång och samla kunskap. En annan väldigt viktig aspekt är att ta fullt ansvar för resultatet.

”Efterfrågan om oberoende stöd och utbildning är stor, tjänstepension är en konkurrensfaktor idag och vi växer med fantastiska förtroenden.”

Du är ju numera entreprenör och har sedan drygt ett år tillbaka startat ett nytt eget bolag inom en ny nisch. Hur har det gått?

- Tack, vi verkar som oberoende pensionsspecialister i syfte att förstärka transparensen på den svenska pensionsmarknaden samt stärka företag och arbetsgivare så att de kan ta kontroll över sina tjänstepensioner och därmed höja värdet av förmånen och dess hållbarhet. Det fanns ett tydligt behov och en marknad för denna typ av tjänst. Vi startade bolaget mitt under den andra pandemivågen, vilket var allt annat än riskfritt, men det har gått över all förväntan. Efterfrågan om oberoende stöd och utbildning är stor, tjänstepension är en konkurrensfaktor idag och vi växer med fantastiska förtroenden.

Har du några avslutande ord?

- Jag lever efter devisen ’behandla andra som du själv vill bli behandlad’. Är syftet gott – och du vill och gör gott för andra – så blir det lättare att fokusera. Minns att även små steg tar dig framåt. Du kommer att bli ifrågasatt, det kommer stundvis att vara ensamt, men det är det värt. Håll ditt why nära hjärtat och beskriv just det för alla som slår dig följe längst vägen. Varmt lycka till och fortsätt vara den goda förändring som du själv vill se! 

Läs mer på Palmgren & Bähr och intervjun med kommentarer via 17Natverket.

Stort tack 17 för den skillnad ni gör med att lyfta och inspirera kvinnor att bygga stora företag!

Föregående
Föregående

Palmgren & Bähr topprekryterar seniorkonsulten Gunilla Svanberg

Nästa
Nästa

Med ansvar för 1 200 pensionsmiljarder – möt Magnus Billing, vd Alecta