Pensionssparande och 3 andra måsten för ett grönare företag

Att tjänstepensionen kan var en del i kampen mot klimatförändringarna är det nog många som inte tänker på. Vi frågade hållbarhetsexperten Amanda Borneke om de viktigaste stegen mot ett klimatneutralt företag – och hur hon själv placerar sin tjänstepension.

Varför har din karriär kommit att handla om hållbarhet?

2010 fick jag höra talas om Overshoot day – alltså den dagen på året då vi har förbrukat planetens resurser för det året. Då skedde det i augusti, och nu tio år senare sker det redan i april. 1970 inföll Overshoot day inte förrän den 30 december. Jag började läsa på mer om klimatet och insåg hur kritiskt läget var. Det var då jag bestämde mig för att satsa helhjärtat på hållbarhetsyrket.

Många företag sätter hållbarhetsmål till år 2040 och 2050, men enligt de senaste rapporterna från IPCC måste utsläppen vända ned inom tre år. Hur ser du på det?

Företag i Skandinavien och Europa har ett stort ansvar här, eftersom vi är bland de största utsläpparna i världen. För att återigen ta exemplet med Overshoot day så ligger Sverige på topp 20 världen. Vi har förbrukat vår andel av jordens resurser redan den 3 april – i Kina sker det inte förrän den 2 juni. Vårt samhälle behöver gå från ett system där vi går ifrån take-make-waste till take-make-take-make. Det finns inget avfall, bara resurser, och det är även en ekonomiskt smart utgångspunkt för företagen.

Så hur kan man som företag ta det ansvaret på riktigt? Vilka är dina bästa tips här?

1.      Bli klimatneutrala till 2025. Det ni behöver är en fullskalig utredning av er klimatpåverkan. Det är enbart på så vis ni vet att ni jobbar med rätt saker. Ta sedan fram en färdplan för hur ni kan uppnå klimatneutralitet till 2025.

2.      Utred vad som är er största avfallskategori. Nästa steg är att se hur ni kan återanvända eller återvinna ALLT ert avfall. Kan ni starta upp ett nytt bolag som gör en ny produkt av avfallet, eller kan ni sälja det vidare? Att göra rätt här kan ha en enorm positiv påverkan.

3.      Se till att er fordons- och maskinflotta, samt ert kontor eller produktion, drivs av 100% fossilfri energi. Ni kommer att behöva ställa om förr eller senare, så varför inte förr?

Hur viktigt kan tjänstepensionen vara i hållbarhetsarbetet?

Stor! Att pensionsspara klimatsmart ger större effekt än att sluta äta kött eller att sluta flyga. Ett företags tjänstepension kan också uppgå till stora summor, och när de allokeras om till gröna och hållbara investeringar så får det följdeffekter i resten av ekonomin.

Hur ska man som arbetsgivare arbeta med hållbara pensioner?

Idag jobbar de flesta företag aktivt med hållbarhet i sin verksamhet, men det är lätt att glömma medarbetarnas pensioner i det arbetet. Hos min arbetsgivare Sweco finns hållbarhet i pensionspolicyn och man arbetar strukturerat med frågan. Jag som medarbetare har inte bara möjligheten att ta del av hållbarhetsanalyser – det finns också verktyg och stödfunktioner för att se hur mitt tjänstepensionskapital driver en hållbar utveckling.

Så hur har du själv investerat din pension?

I min tjänstepension har jag till största delen valt bort bolag/fonder som är involverade i fossila bränslen (olja, gas, kol) och andra ohållbara verksamheter. Mitt privata pensionssparande har stort fokus på klimatlösningar och låga utsläpp, och min premiepension är fördelad på fonder med mellan 0 och 20 i hållbarhetsrisk enligt Morningstars hållbarhetsskala.

”Fokusera på den hållbarhetsfråga som är viktigast för dig”

Vilka är dina tips för dem som vill ta tag i sitt hållbara pensionssparande imorgon – på individuell nivå?

Välj din hjärtefråga inom hållbarhetsområdet! Är det att minska koldioxidutsläppen? Jämställdhet? Vatten? Väldigt få fonder och enskilda bolag tickar alla boxar inom hållbarhetsområdet. Fokusera därför på den hållbarhetsfrågan som är viktigast för dig. Pusha också för att din arbetsgivare ska erbjuda stödfunktioner som gör det lättare för dig att följa hållbarhetsutvecklingen i ditt sparande.

Stort tack Amanda!


Andra har också läst:

Med ansvar för 1 200 pensionsmiljarder - möt Magnus Billing

Helena Palmgren: Så skapar vi en flytträtt för 2020-talet

Joakim Bähr: Pensionsansvarig - känner du igen dig?

Föregående
Föregående

”Idag ropas det efter kunniga och värderingsstyrda rådgivare”

Nästa
Nästa

Pensionsansvarig - känner du igen dig?