Pensionsansvarig - känner du igen dig?

Jag blev nyligen kontaktad av en frustrerad HR-chef. Tillväxtbolaget hon arbetade på hade just lagt stora resurser på att förbättra och få kontroll över ett visst dåligt samvete – nämligen tjänstepensionerna. Men trots ett gediget arbete och hög ambitionsnivå såg det mesta ut som vanligt:

  • Ledning och chefer bävade fortfarande inför rekryteringskandidaternas frågor om pensionsförmånen.

  • Majoriteten av medarbetarna låg kvar i samma, gamla och inte sällan dyra fonder.

  • Och när den avgående vd:n ville flytta sin pension hade han fått besked om oacceptabla flyttvillkor – trots att företaget ställt krav på välfungerande flytträtt.

Dessutom hade hanteringen av pensionerna blivit krångligare – när de ju skulle bli enklare. Administrationen hade svällt till den milda grad att man nu övervägde att anställa ytterligare en löneassistent för att hinna med.

Droppen som fick HR-chefens bägare att rinna över var när en av företagets nyckelpersoner tackade ja till en högre lön hos en konkurrent. Ja det i sig är så klart inte helt orimligt, men till saken hörde att när man räknade in pensionsförmånen så hade kollegan i själva verket valt anställningsvillkor som innebar en avsevärd sänkning av den totala kompensationen. Den nya arbetsgivaren erbjöd nämligen inte ens tjänstepension. Frustrerad frågade HR-chefen mig:

”Hur kan vi hantera tjänstepensionen på rätt sätt – och hur kan vi bli bättre på att kommunicera vårt helhetserbjudande till både nya och gamla medarbetare?” 

Den här frustrationen är hon inte ensam om. Jag och mina kollegor har mött betyngda HR-chefer, irriterade ekonomichefer och en och annan frustrerad VD varje år i två decennier.

Ökat utbud på gott och ont  

Det utökade utbudet av leverantörer, nya tjänster och en friare flytträtt är så klart i sig en positiv utveckling. Men som många arbetsgivare fortfarande vittnar om så innebär detta inte per automatik bättre tjänstepensioner eller mindre krångel. För om man inte är väldigt väl insatt så riskerar fler motparter och nya placeringsverktyg att i stället kosta tid, energi och pengar – utan att ge de potentiella fördelarna.

Resultatet av såväl offentliga regeländringar som privata företags välmenta ambitioner riskerar alltså att bli urvattnat. Och det vore väldigt synd om den efterlängtade utökade flytträtten, som skulle sänka kostnaden för den enskilde medarbetare, i stället resulterade i en ökad kostnad för Sveriges arbetsgivare.

Den saknade pusselbiten

Den här risken har lett till en insikt hos mig och mina kollegor. Det har saknats en viktig pusselbit på marknaden för individuella tjänstepensioner – oberoende experter som kan hjälpa arbetsgivare att navigera rätt. Det handlar så klart om tjänstepensionen i sig, men också om frågor kring digitalisering och kommunikation – som för HR-chefen här ovan. Och efter år av återkommande förfrågningar om tips på oberoende experter bestämde vi oss 2020 för att själva ta oss an uppdraget och erbjuda just det.

Jag och min medgrundare Helena Palmgren har byggt ett team av ledande och oberoende experter inom lag och avtal, beräkning, system och compensation & benefits – och det känns så roligt att få välkomna gamla och nya kunder tillbaka. Denna gång har vi dock ingen produkt att sälja utöver vår kunskap och vår vilja att förbättra. Tillsammans med er vill vi öka det verkliga och upplevda värdet av tjänstepensionen. 

Joakim Bähr

Founder & Client Executive, Palmgren & Bähr


Andra har också läst:

Nya tjänstepensionsregler - så här kan pensionen hjälpa er att locka talang

Framtiden för tjänstepensioner är konkurrens på verkliga villkor

Elefanten i rummet stavas kickbacks

Föregående
Föregående

Pensionssparande och 3 andra måsten för ett grönare företag

Nästa
Nästa

Palmgren: “Så skapar vi en flytträtt för 2020-talet”