Q&A om Alectas premierabatter 2022

 

Alectas sänkning av ITP-premierna 2022 är goda nyheter men skapar oro hos vissa arbetsgivare. Varför? Vad blir effekterna och hur påverkas 10-taggarna? Få svar på detta och mycket mer i Palmgren & Bährs Q&A baserat på de vanligaste frågorna från arbetsgivare och pensionsansvariga.

För 2022 har Alecta beslutat om en premiereduktion avseende ITP-premierna. Det är goda nyheter, för arbetsgivare handlar det om lägre premiekostnader och för de många anställda om högre pensioner. Men det finns företag och grupper av individer där premiesänkningen skapar frågor som arbetsgivare behöver besvara och hantera. Under året har Alectas pensionsekonom Staffan Ström deltagit i Palmgren & Bährs frågestunder där arbetsgivare fått möjlighet att ställa frågor, både kring praktisk hantering och av mer långsiktig strategisk karaktär. Många av dessa dialoger har på förfrågan nu sammanställts i en Q&A som kostnadsfritt kan laddas ner av pensionsansvariga/arbetsgivare som erbjuder sina medarbetare ITP och som önskar mer information kring premierabatterna och en fördjupning av frilagd premie.

Varför sänker Alecta ITP-premierna 2022?

Pensionsplanen ITP2 innebär att arbetsgivaren lovar den anställda en viss pensionsnivå, som bestäms utifrån den anställdes lön. Sen uppdrar arbetsgivaren åt Alecta att ta in precis så mycket pengar som behövs för att leverera den utlovade pensionsnivån – varken mer eller mindre.

Alectas kapitalförvaltning har under senaste tiden levererat bra avkastning och eftersom Alecta inte ska binda upp en enda krona mer av kundernas pengar än vad som behövs kan man nu sänka arbetsgivarnas pensionskostnader utan att det för den skull påverkar de ITP-försäkrades förmåner.

Hur stor är sänkningen 2022?

Vid ett årsskifte sjunker premien av flera olika skäl:

  1. Inkomstbasbeloppet, som används för att räkna ut vilken förmån den anställde har rätt till, förändras årligen. Vid årsskiftet 2021/2022 mer än vanligt. Ett höjt inkomstbasbelopp sänker förmånen för de medarbetare som tjänar mer än 7,5 inkomstbasbelopp och leder till sänkt premie.

  2. I år (precis som vid andra årsskiften) görs en så kallad fribrevsuppräkning. Lite förenklat kan man säga att Alecta tillför en extraavkastning motsvarande inflationen (KPI) under det gångna året. Effekten för arbetsgivaren blir att premien sjunker. Den här effekten blir större ju äldre medarbetaren är.

  3. Om Alectas tillgångar med marginal täcker de försäkrades pensionslöften kan Alectas styrelse besluta om en premiereduktion, eller premierabatt som det också kallas. Där är vi nu, och därför ges premierabatter under 2022.

I år är den samlade effekten av de här tre faktorerna större än på länge men störst påverkan på premien har faktiskt de två förstnämnda faktorerna. Alectas premierabatt för 2022 har i sammanhanget en mindre betydelse.

 
 

Hur påverkas premien för den premiebestämda planen, ITP1?

I ITP1 har storleken på inbetalningarna till ålderspensionen reglerats i kollektivavtal, så den premien påverkas inte alls. Däremot sjunker arbetsgivarens kostnad för sjukförsäkring och premiebefrielse i Alecta.

Hur påverkas premien för den förmånsbestämda planen, ITP2?

Kostnaderna för sjukförsäkring sjunker, precis som inom ITP1. Men inom ITP2 sjunker kostnaderna även för ålderspension och familjepension eftersom Alectas uppdrag här är att leverera medarbetarens utlovade förmån till så låg kostnad som möjligt för arbetsgivaren. Ungefär 9 av 10 anställda kommer att ha en rabatt på mellan 30 och 40 procent jämfört med ”bruttopriset” utan rabatt, och det är en klar ökning jämfört med 2021 (då var den genomsnittliga rabatten 21 %). Ungefär var fjortonde anställd kommer att ha en rabatt på mellan 40 och 50 procent, och var tjugonde kommer att få en rabatt på mellan 50 och 100 procent jämfört med helt orabatterad premie.

Hur påverkas Alternativ ITP?

De flesta ”tiotaggare” har valt att ha kvar ITP2 som sin pensionslösning. De påverkas inte alls av Alectas rabatter. De har kvar samma förmåner som tidigare, nu bara till en lite lägre kostnad för arbetsgivaren. De som valt att gå över helt till ITP1 påverkas inte heller. Men om arbetsgivaren utformat ett eget pensionserbjudande – en Alternativ ITP eller tiotaggarlösning som det ibland kallas – kan medarbetaren påverkas beroende på vilken premiemodell arbetsgivaren valt.

I pensionslösningar utanför ITP bestämmer arbetsgivaren helt och hållet själv hur mycket pengar som ska sättas in. Om arbetsgivaren erbjuder premiemodellen ”frilagd premie” påverkas inbetalningarna till den alternativa lösningen av både basbeloppsförändringen, fribrevsuppräkningen och Alectas premierabatter.


Vad är egentligen Frilagd premie?

Om arbetsgivaren erbjuder Alternativ ITP, också kallad tiotaggarlösning, baserad på premiemodellen frilagd premie påverkas inbetalningarna av både basbeloppsförändringen, fribrevsuppräkningen och Alectas premierabatter för 2022.

Frilagd premie är en upplysning om vad arbetsgivaren skulle ha betalat in till Alecta OM den anställde hade haft kvar ITP2 – trots att den anställde valt bort den pensionslösningen. Om arbetsgivaren valt modellen frilagd premie för tiotaggarna har arbetsgivaren alltså lovat att ”kopiera” Alectas prissättning av ITP2.

I dessa tider framstår en sådan premiemodell som lite motsägelsefull och problematisk, men en gång i tiden tyckte många att kostnadsneutralitet hade en viktig poäng. Genom att använda frilagd premie ville man säkerställa att arbetsgivaren varken skulle tjäna eller förlora på att den anställda valde att ligga kvar i ITP2, eller valde det lokalt utformade pensionserbjudandet.

Konsekvensen av de aktuella rabatterna blir att arbetsgivarens pensionskostnad för anställda med frilagd premie sjunker, precis som för de medarbetare som har ITP2. För medarbetaren med frilagd premie blir dock den praktiska följden att det under 2022 kommer att betalas in mindre till ålderspensionen jämfört med 2021.

Det är naturligt att frilagd premie ibland stiger och ibland sjunker. Det sker varje år förändringar i den frilagda premien och är egentligen inte konstigare än att avkastning går upp och ner i premiebestämda pensionslösningar. 

 
Frilagd premie är en upplysning om kostnaden för ålderspension, familjepension, premiebefrielse och utjämningspremie på lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp om detta hade köpts som försäkring i Alecta.
 

Q&A för dig som arbetsgivare eller pensionsansvarig 

Här kan du som är arbetsgivarrepresentant beställa den 15-sidor långa summeringen av de främsta frågor och svar som lyfts under frågestunderna modererade av oss på Palmgren & Bähr under våren 2022 samt i efterföljande dialoger och via vår miniserie på sociala medier.

* Genom att du lämnar oss dina uppgifter för att delta på Frågestunden samtycker du till att vi behandlar dina personuppgifter. Här kan du ta del av vår integritetspolicy.

Föregående
Föregående

Branschen enig med myndighetens premiepensionskritik

Nästa
Nästa

Hur kan arbetsgivare bli mer attraktiva för unga talanger?