Hur kan arbetsgivare bli mer attraktiva för unga talanger?

Henrik Johansson beskriver sig själv som en aktieintresserad kille från en liten by i Småland. Han är också vd för Unga Aktiesparare, Sveriges största ungdomsförbund för aktieintresserade ungdomar med över 10 000 medlemmar. Med den plattformen som bas och en stark drivkraft att få alla unga att börja spara - vem kan vara bättre än Henrik att ge svar på tal angående svenska arbetsgivares stora huvudbry; hur attrahera de yngre talangerna? Häng med på 15 snabba svar där kompetensutveckling, enkelhet och värdeskapande effektivitet står i fokus för de ungas attention!

 

1.      Privatekonomi i skolan – hur långt har vi kommit?

I dagsläget finns det inget öronmärkt ämne för privatekonomi i skolan utan området hanteras i varierande omfattning i stället inom ramen för flera olika skolämnen. Detta ger en inte obetydlig risk för att ämnet faller mellan stolarna och att utfallet i hög grad blir beroende av lärarnas samarbetsförmåga, deras intresse samt kunskap. I Ung Privatekonomis undersökning ser vi att en stor del av gymnasieleverna (49%) vill ha mer privatekonomi i skolan. Därtill svarade över 67% av de tillfrågade att de vill komma i gång med sparande i aktier och fonder.

2.      Även intresset för pensionssparande ökar bland de yngre. Varför tror du att det är så?

Pensionssparande är ett långsiktigt sparande med en naturlig koppling till aktier. Det ökade intresset för börs och investeringar tror jag har smittat av sig till pensionsområdet. I och med det ökade engagemanget blir kapitalet i pensionsförsäkringen mer värdefullt och ett extra tillskott att placera. Sedan tror jag att många unga är mer medvetna om det egna ansvaret idag, de eftersträvar en hög grad av frihet och har även dragit öronen till sig gällande de pensionärer, kanske närstående, som inte har det så bra ställt som man skulle önska.

 

” Många får sitt första tjänstepensionssparande först när de fyllt 25 år, det tycker jag personligen är alldeles för sent. Sparandet bör starta samma dag som du börjar arbeta.”

 

3.      Vad bör arbetsgivare fokusera på när det gäller anställningsvillkor och förmånspaket för att attrahera unga talanger?

Jag tycker att man bör erbjuda tjänstepension oavsett ålder. Många får sitt första tjänstepensionssparande först när de fyllt 25 år, det tycker jag personligen är alldeles för sent. Sparandet bör starta samma dag som du börjar arbeta. Går du till exempel direkt från gymnasiet till arbetslivet har du kanske än större behov av ett arbetsgivarfinansierat sparande tidigt i livet. I ett långsiktigt sparande som pension är tiden din bästa vän. Att få möjlighet att börja spara via tjänstepension tidigare kan göra väldigt stor skillnad. Och såvitt jag har förstått finns det inget som motsäger att en arbetsgivare, med eller utan kollektivavtal, som frivilligt vill kan erbjuda en pensionsförmån från yngre ålder.

4.      Vad är den största utmaningen med dagens tjänstepensioner? Vad skulle kunna förändras för att bättre matcha ungas behov och preferenser?

Jag tror att många unga upplever att det är krångligt att sätta sig in i pensionssystemet generellt och tjänstepensionen specifikt. Det är därtill vanligt att unga byter arbetsgivare oftare och en konsekvens av detta blir att man tidigt då också lämnar efter sig flera små skvättar av tjänstepensionssparanden. Dessa små belopp kan kännas obetydliga, samtidigt som upplevelsen att försöka ta kontroll är nästintill övermäktigt.

5.      Vad skulle arbetsgivare kunna göra åt detta?

Jag hoppas att arbetsgivare kommer att vilja ta mer ansvar när det kommer till att utbilda sin personal i hur deras sparande ser ut och verkligen fungerar. Jag tänker även att den utökade flytträtten skapar goda förutsättningar att tidigt samla och få en bättre helhetsbild av den totala, och därmed den mer synliga, tjänstepensionen. Det tror jag kommer att öka engagemanget ytterligare.

  

”Våga börja prata om pension från tidig ålder!”

 

6.      minPension noterar en ökning av unga som loggar in i deras tjänst. Hur kan pensionsbranschen över lag bli bättre på att nå de yngre spararna?

Jag tror framför allt att branschen behöver använda sig av ett enkelt språk som känns mer tillgängligt, mer anpassat till mig och min situation och mindre mastigt. Våga börja prata om pension från tidig ålder! Och som senast när den unga börjar sitt första jobb.

7.      Men när/var/hur möter pensionsbranschen bäst upp de yngre spararna?

Jag tror att pensionsbranschen måste möta unga på deras plattformar. Alltså, börja kommunicera där de unga faktiskt är och inte där branschen vill vara.

8.      Låga avgifter värderas högt. Hur värderar unga låga avgifter mot annat? T ex låga avgifter vs en häftig kundupplevelse, låga avgifter vs personlig rådgivning eller låga avgifter vs hållbarhet- och samhällspåverkan?

Jag håller med om att låga avgifter värderas högt, men det gör även faktorer som användarvänlighet och bolagets genuina värderingar. Att göra positiv skillnad och kunna påverka är viktigt.

9.      Hur kan branschen konkret hjälpa de yngre spararna till bättre pension?

Branschen kan se till att unga sparare tar rätt risk. Jag tycker mig se att många unga tar alldeles för låg risk i sitt pensionssparande och att de därmed går miste om förväntad avkastning på sikt.

10.  Vilka är det största trenderna kopplat till öppet sparande och placeringar som ni ser bland era medlemmar?

Trösklarna har aldrig varit så låga, det finns fler tillgängliga alternativ och det har funnits en ganska hög riskvilja bland unga sparare. Efter många år av stort intresse för sparande och börs har det dock svalnat något 2022 i och med det mer osäkra omvärlds- och börsläget.

11.  Vad söker du främst hos en arbetsgivare?

Frihet under ansvar!

12.  Vad söker du själv hos en medarbetare när du anställer?

Att personen i fråga kompletterar mig, vi ska gärna vara tämligen olika.

13.  Vad innebär sparande för dig? Har du något mål du vill dela med dig av?

Jag jobbar väldigt mycket med målbilder i mina sparande. Jag har bland annat ett sparande där jag varje månad lägger undan vad det hade kostat mig att röka. Jag har aldrig rökt själv, men hamnat i diskussion med många rökare om att jag tycker att de slösar mycket pengar, och sin hälsa. Två vitala områden för en bättre framtid.

14.  Hur vill du helst ta del av nyheter om börs- och sparmarknaden?

Personligen är jag väldigt förtjust i intervjuer med ledande personer i bolagen som jag investerar i. Det ger mig en bättre helhetsbild av bolaget, dess potential och utsikter.

15.  Avslutningsvis Henrik, vad är ditt enskilt viktigaste budskap till branschen och arbetsgivare när det kommer till vad de inte får missa och inte bör underskatta när det gäller unga och ungas sparande/drivkrafter/preferenser?

Att unga verkligen vill lära sig om sparande och ta ansvar för sin framtid.

 

Stort tack Henrik!

 
Andra har också läst:

Nya regler - såhär kan tjänstepension hjälpa er att locka talang - Palmgren & Bähr

Pensionssparande och 3 andra måsten för grönare företag - Amanda Borneke, Sweco

Om intressekonflikter inom fonddistribution - Tomas Hellström, Odin Fonder

Föregående
Föregående

Q&A om Alectas premierabatter 2022

Nästa
Nästa

Ytterligare utökning av flytträtt för pension 1 juli 2022